Werken bij | Veelgestelde vragen | Contact

De eerste schooldag

De eerste schooldag

Een spannende periode staat voor de deur! Nog even en jullie zoon of dochter wordt vier jaar oud. Dat betekent dat het tijd is om op zoek te gaan naar een geschikte school. Vanaf 4 jaar mag een kind naar de basisschool, leerplicht geldt echter vanaf 5 jaar. Hiervoor is een officiële inschrijving op een basisschool nodig.

 

Wachtlijsten en oriënteren op een bassischool 

Wij willen jullie graag kennis laten maken met onze school via een informatiegesprek, gevolgd door een rondleiding, welke verzorgd wordt door leerlingen uit groep 7 en 8.

Ben je na het informatiegesprek enthousiast geworden over onze school? Dan kun je overgaan tot inschrijving. Wanneer het inschrijfformulier is verwerkt in ons administratiesysteem, krijg je een kennisgeving van inschrijving. Hiermee is de aanmelding officieel. Het Tangram in Nesselande kent geen wachtlijsten voor nieuwe vierjarige leerlingen. 

 

De eerste wenochtend​

Zes weken voor de eerste schooldag ontvangen jullie een uitnodiging voor de eerste wenochtend. In deze uitnodiging staat ook in welke groep je kind wordt geplaatst. De overige vier wenmomenten kunt u met de leerkracht afstemmen. Je zoon of dochter start op de dag na de 4e verjaardag bij ons op school. Na ongeveer 3 weken vindt er een gesprek plaats met de leerkracht om kennis te maken en de ervaringen van de eerste weken te bespreken. 

 

Jarig vlak voor, tijdens of na de zomervakantie

Is je kind vlak voor, in of vlak na de zomervakantie jarig? Dan is het van harte welkom op onze traditionele wenmiddag. Dit is altijd op de laatste dinsdagmiddag voor de start van de zomervakantie. In dit geval zijn er geen wenochtenden. Dit heeft te maken met de grootte van de groepen vlak voor de zomervakantie, het feit dat de samenstelling/ leerkracht heel anders kan zijn na de zomervakantie en de vele activiteiten die in de laatste schoolweken plaatsvinden. 

 

De indeling van onze groepen

Bij de indeling van de groepen houden we rekening met een aantal factoren, zoals een evenredige verdeling jongens/meisjes, groepsgrootte en/of specifieke onderwijsbehoeftes van leerlingen. Je kunt een voorkeur voor een locatie, groep of leerkracht aangeven en wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Dit betekent niet dat alle voorkeuren gehonoreerd kunnen worden.

 

Verhuisd naar Nesselande of verandering van school?

Zijn jullie verhuisd naar Nesselande en op zoek naar een fijne school voor jullie kind? Of is er een andere reden voor een overstap? Ook dan kunnen jullie terecht voor een informatiegesprek en een rondleiding op onze school.

 

7 tips voor een fijne start op de basisschool

Hieronder volgen enkele tips voor een fijne start op school.

 

1. Verkenningstocht

Naar ‘de grote’ school gaan, is een compleet nieuwe ervaring voor jullie kind. Tot op heden was alles nog heel vertrouwd. Ga samen van te voren op verkenningstocht. Loop of fiets een paar keer de route die jullie straks ook naar school nemen. Gluur even naar binnen in detoekomstige klas en maak de omgeving eigen voor je kind. 

2. Praten over school

Praat samen over de nieuwe ervaring van het ‘naar school mogen gaan’. Zorg voor duidelijkheid en voorspelbaarheid: vertel wat hij/zij op school gaat doen, hoe de dag er ongeveer uit zal zien, dat je de eerste keer meeloopt naar binnen, hoe jullie naar school gaan,wie brengt en vooral ook weer ophaalt.

3. Voorlezen over het thema ‘naar school’

In themaboeken is te lezen hoe een dag in de kleuterklas er ongeveer uit ziet. Zo raakt je kind tijdens het voorlezen alvast een beetje vertrouwd met het naar school gaan. Dit kan eventuele spanning wegnemen en misschien zelfs het enthousiasme over school aanwakkeren. 

4. Schoolspullen uitzoeken

Samen nieuwe schoolspullen uitzoeken vergroot het plezier, de trots en zelfverzekerdheid om naar school te gaan. Een mooie tas, een nieuwe drinkbeker, een stoere trommel en gymschoentjes met klittenband mogen niet ontbreken. Het is fijn als je kind het zelf kan openen/dichtmaken. 

5. Eten en drinken

Op school is er minder tijd om te eten en te drinken dan thuis. Houd hier rekening mee wanneer u de fruit- en lunchtrommeltjes en de drinkbekers klaar maakt. Schat zelf in hoeveel je kind gewend is om te eten en drinken. Voor je kind is het fijn als er 2 trommels en bekers zijn, zodat het goed weet wat voor het tussendoortje en wat voor de lunch is. 

6. Voldoende rust in de eerste schoolweken

Wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe juf, de regels van de groep eigen maken, veel spelen en nieuwe dingen leren, dat is niet niks! De eerste schoolweken zullen vermoeiend zijn voor jullie kind. Zorg deze periode daarom voor voldoende rust, blijf geduldig en geef hem de liefde en aandacht die hij nodig heeft. Het is fijn als in deze eerste weken weinig andere spannende dingen gepland zijn. Wellicht is het mogelijk om iets later met de BSO of gastouder te starten, zodat je kind al een beetje gewend is aan het nieuwe ritme en aan het schoolse leven. 

7. Rust op de eerste schooldag

Het is fijn om deze, toch wel spannende, nieuwe periode in alle rust te kunnen beginnen. Leg de kleren de avond van te voren klaar, sta op tijd op en ontbijt rustig zoals jullie dat gewend zijn.

Zorg dat je tijd hebt voor je kind, zodat jullie prettig kunnen beginnen aan dit nieuwe avontuur. Zijn jullie op school aangekomen, loop dan mee naar de klas en kijk waar de jas en tas opgehangen mogen worden. Kijk naar hoe mooi de klas is, benoem de leuke speelhoeken en speel even samen of lees een boekje tot het tijd is om te vertrekken. Neem afscheid met een dikke knuffel en een zoen, maar treuzel niet. Ook als je kind verdrietig is, is het beter (hoe moeilijk ook) om door te pakken. Zwaai nog even bij het raam en onthoud dat de tranen meestal snel verdwenen zijn wanneer jullie uit beeld zijn. Vertrouw erop dat de leerkracht contact met jullie opneemt als dat nodig is.